Oorontsteking komt erg vaak voor. Vooral bij kinderen is het een veelgehoorde klacht. Een oorontsteking kan ontzettend pijnlijk zijn. Niet alleen de pijn is erg vervelend maar ook klachten als koorts en een ziek gevoel kunnen er bij horen. Hierdoor drinken en/of eten kinderen minder en slapen ze slechter wanneer ze last hebben van een oorontsteking. Alle reden dus om dit te willen voorkomen. Maar kan dat eigenlijk wel? En op welke manier kun je een oorontsteking dan voorkomen?
Wat is de oorzaak van een oorontsteking?
Om erachter te komen of en hoe je een oorontsteking bij je kind kunt voorkomen, is het belangrijk om te weten waardoor het wordt veroorzaakt. Oorontsteking ofwel otitis media kan verschillende oorzaken hebben. We zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij:
- Infectie
In heel veel gevallen wordt de oorontsteking veroorzaakt door een bacterie of een virus. Bacterien of virussen kunnen de buis van Eustachius binnendringen en daar een infectie veroorzaken.
- Verkoudheid
Deels kun je dit ook onder de noemer infectie laten vallen want eigenlijk is verkoudheid natuurlijk ook een infectie. Je kunt echter ook een oorontsteking hebben zonder verkoudheid en een verkoudheid zonder oorontsteking. Wel is verkoudheid een van de meest voorkomende oorzaken van een oorontsteking. Dit komt doordat bij verkoudheid de slijmvliezen opzwellen wat kan zorgen voor vochtophoping in het oor. Daardoor kan een oorontsteking makkelijker ontstaan.
- Aanleg
Je kind kan de pech hebben dat het erfelijk belast is. Had jij vroeger vaak ooronsteking? Dan bestaat de kans dat jouw kind ook sneller vatbaar is voor ontstekingen.
Een oorontsteking kan nog op meerdere manieren worden veroorzaakt maar deze zien we een stuk minder.
Kun je een oorontsteking bij je kind voorkomen?
Nu we weten wat de oorzaak van een oorontsteking kan zijn, kun je ook gaan kijken of er mogelijkheden zijn om dit te voorkomen. Een oorontsteking echt voorkomen is helaas niet mogelijk. Er zijn echter wel maatregelen die genomen kunnen worden om de kans op het ontwikkelen van een oorontsteking zo klein mogelijk te maken:
- Zorg voor een goede weerstand
Met een goede weerstand is je kind wat minder vatbaar voor infecties veroorzaakt door virussen en bacterien. Zorg daarom dat je kind gezond eet, voldoende drinkt en regelmatig beweegt.
- Zorg voor goede hygiene
Aangezien de meeste oorontstekingen worden veroorzaakt door een infectie, kan goede hygiene bijdragen aan de voorkoming hiervan. Wanneer je kind regelmatig de handen wast, is de kans kleiner dat bacterien en virussen worden overgedragen.
Toch een oorontsteking?
Heeft je kind toch een oorontsteking opgelopen? Dan is er geen reden tot zorgen. Het gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Bij twijfel of bij ernstige klachten kun je altijd contact opnemen met je huisarts. Wanneer de klachten niet verdwijnen of de oorontsteking met grote regelmaat terugkeert, is het verstandig om het oor te laten onderzoeken door een KNO-arts.